
Şükür kurbanı, Allah’ın verdiği nimetlere karşı bir teşekkür ve minnettarlık ifadesi olarak kesilen nafile bir kurban ibadetidir. Dua ve dileklerin kabulü, hastalıktan şifa bulma, kazadan-beladan kurtulma ya da sevinçli bir olayın ardından Allah’a şükretmek amacıyla kesilir. Bu yönüyle, kişinin kulluk bilincini ifade ettiği faziletli bir ibadettir.
Şükür kurbanı, yılın her günü kesilebilir. Kurban Bayramı günlerinde kesilmesi daha faziletli kabul edilmekle birlikte, herhangi bir zamanda da şükür amacıyla kurban kesmek caizdir. Şükür kurbanı kesmek için belirli bir vakit veya ay beklemeye gerek yoktur.
Kurban kesilirken niyet etmek, ibadetin kabulü açısından önemlidir. Niyet sırasında kişinin içinde bulunduğu özel durumu zikretmesi tavsiye edilir.
Örnek şükür kurbanı niyetleri:
Şükür kurbanının eti, kesen kişi, ailesi, yakınları ve ihtiyaç sahipleri tarafından yenilebilir. Eti tamamen tasadduk etmek (sadaka olarak vermek) de mümkündür. Özellikle Kur’an-ı Kerim talebelerine bağışlamak, en faziletli tasadduk şekillerinden biri olarak kabul edilir.
Şükür kurbanı, vacip değil, nafile bir ibadettir. Yani kesilmesi zorunlu değildir; ancak Allah’a olan şükran duygusunu ifade etmek ve O’na yakınlaşmak için gönüllü olarak yapılır. Sevabı büyüktür.
➤ Her nimete karşı şükür kurbanı kesilir mi?
Evet, maddi-manevi her nimete karşı şükür niyetiyle kurban kesilebilir.
➤ Kurbanın eti paylaşılmalı mı?
Paylaşmak sevaptır. Özellikle ihtiyaç sahiplerine verilmesi tavsiye edilir.
➤ Şükür kurbanı ile adak kurbanı aynı mıdır?
Hayır. Adak kurbanı adanmış bir ibadettir ve sahibi eti yiyemez. Şükür kurbanında ise kesen kişi de eti tüketebilir.
Bize Ulaşın